Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Regioagendacommissie

maandag 22 mei 2023

19:30 - 22:00
Locatie

Stadhuis Arnhem - raadszaal

Voorzitter
Wimer Heemskerk
Toelichting

De agenda voor dit overleg wordt uiterlijk een week van tevoren gepubliceerd. Leden nemen deel vanaf 19.30 uur. Bestuur & directie zijn welkom vanaf 20.15 uur. De vergadering wordt uitgezonden vanaf 20.15 uur.

Agendapunten

  1. 01

    Afmeldingen:

    1. Eric Klappers – Duiven, zijn vervanger is er.

    2. Mariël de Vries & Erwin Roze - Overbetuwe. Wel aanwezig Henk Mulder namens Overbetuwe.

    3. Joop van Weelden – Westervoort

    4. Ton Broekmans – Mook en Middelaar

    5. Hanneke Roozendaal – Mook & Middelaar

    6. Caroline de Greeff - Berg en Dal

    7. Karin Bouwmeister - Duiven

    8. Carl Dolmans - Druten

    9. Maartje Maas – Nijmegen

    10. Michelle van Doorn – Nijmegen

    11. Cees de Beer - Nijmegen

    12. Ronald Hunse – Heumen

    13. Marlies Neutkens – Arnhem

    14. Bart Bauhuis - Doesburg

    15. Carmen Quint - Arnhem

    16. Oswald Velthuizen - Renkum


    Aanwezig vanuit het bestuur: Nelly Kalfs
    Directeur H. Tiemens wordt vervangen door dhr. H. van den Berg, plv. directeur

  2. 02

    De leden van de Regioagendacommissie stellen de agenda formeel vast. Men kan nog agendapunten toevoegen.
    Naar aanleiding van het verslag hebben de griffiers van het rijk van Nijmegen verzocht om een een eerdere toezending van de conceptagenda, zodat zij meer tijd hebben de vergadering voor te bespreken met hun delegatieleden. Praktisch gezien zal in ieder geval gestreefd worden naar een toezending minimaal 14 dagen voor de vergadering.

  3. 03

    Bijgaand treft u de agenda van de vergadering aan van het algemeen bestuur van de GMR van 19 april jl. Ter kennisname.
    Voorts inspraakreactie Kennisnetwerk Arnhem-Nijmegen, van dhr. R. Barends

  4. 04

    • De regioagendacommissie stelt het verslag en besluitenlijst met inachtname van mogelijke wijzigingen vast.
    • Het advies van de regioagendacommissie aan het Algemeen bestuur en de brief van de regioagendacommissie aan de Raden zijn ter kennisname.

    Naar aanleiding van.... verslaglegging:
    Het Regiobureau en/of DB van de GMR hebben verzocht om een kortere verslaglegging. Vanuit het secretariaat van de RAC GMR is aangegeven dat het verslag wordt voorzien van een zogeheten brief met de highlights van de vergaderingen van de RAC GMR. Noch het DB, AB of Regiobureau is verplicht het hele verslag te lezen, maar kan volstaan met die informatiebrief. Wel zal in de toekomst de redactie van die brief met extra zorg worden omkleed voor de leesbaarheid. 


    Naar aanleiding van.... zicht op mogelijke verbeteringen werkwijze lokale afstemmingen:
    De vorige vergadering is uitvoerig stilgestaan bij uw rol en positie als delegatielid. In sommige gemeenten zijn voorbereidingsgesprekken voor de vergaderingen van de RAC GMR gemeengoed, in andere wat minder. Hetzelfde geldt voor de gesprekken die u als raden heeft met uw bestuurder, soms wordt dat gedaan, soms niet. In dit verband is het voorstel vanuit het secretariaat van de RAC GMR dat de secretaris daarover met u en uw griffier het gesprek aangaat. Dit heeft als doel dat er een totaaloverzicht kan worden gemaakt welke smaken er in de regio zijn op dit gebied. Voorts kunt u uw standpunt bepalen of u nog ergens in gefaciliteerd wil worden of welke verbeteringen u graag ziet. Waar heeft u last van? Uiteindelijk bepaalt u natuurlijk wel binnen uw eigen gemeente welke handelwijze voor u geldt. Daar bent en blijft u altijd vrij in.

  5. 05

    De termijnkalender. Deze is gewijzigd sinds de vorige vergadering. De belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten:

    • Geactualiseerd - Besluitvorming Regioarrangement: In de vorige termijnkalender stond nog aangegeven dat dit arrangement per definitie aan de raden ter besluitvorming zou worden voorgelegd. Dit is gewijzigd en zal afhangen van de lokale situatie en/of er sprake is van reeds vastgestelde kaders of niet. Citaat: Het regioarrangement GMR ligt zeer waarschijnlijk* ter besluitvorming voor aan de gemeenteraden.*dit moet bestuurlijk nog worden besproken en is mede afhankelijk van de uiteindelijke inhoud van het Regio Arrangement. Daarnaast de opmerking dat het een advies is. Gemeenten bepalen zelf op welke wijze zij documenten in huis bespreken. Dat betekent in het ene geval dat u wellicht een raadsbesluit neemt, omdat binnen uw eigen gemeente er sprake is van een wijziging van door de raad vastgestelde kaders of uw college van B&W beslist, omdat het valt binnen de door de raad vastgestelde kaders.
    • Aandachtspunt Woonzorgvisie: dit is ongewijzigd tov de vorige Termijnkalender. Er wordt tijdens de vergadering van 22 mei 2023 een presentatie gegeven. Het is van belang welke rol bij het besluitvormingsproces men voor de raden voor ogen heeft en hoe dat er uit ziet. Deze vragen kunnen betrokken worden bij de presentatie.
    • Nieuw - Aandachtspunt RES2.0: Deze was niet benoemd in de vorige Termijnkalender. Delegatielid B. van de Geijn, Rheden heeft verzocht om méér duidelijkheid over het besluitvormingsproces. Tijdens de vergadering van de RAC GMR op 27 juni 2022 is een presentatie gegeven waarin het volgende besluitvormingsproces is geschetst van de raden. Q2 2023 Wensen en bedenkingen / zienswijzen raden op het Plan MER voor de RES2.0. en vervolgens besluitvorming gemeenteraden in Q4 2023. In de huidige Termijnkalender staat de besluitvorming voor de raden voorzien in Q1 2024.
    • Nieuw - Regionaal Mobiliteitsprogramma: Dit is nieuw in de Termijnkalender. Het Regiobureau ziet dit als een actualisatie en eventuele uitbreiding van het huidige regionale mobiliteitsplan op basis van inhoud en thematiek, aangevuld met plannen van andere partners. De vraag is of die 'uitbreiding' inclusief de genoemde mobiliteitstransitie zich blijft bewegen binnen de raden gestelde kaders of dat het een uitbreiding betreft die nadere besluitvorming vergt.

  6. 06

    Leden delen beelden over de regiobustour. Tips & tricks  & wensen toekomstige werkbezoeken met name met het oog op de 2e bijeenkomst van dit jaar op 6 oktober 2023.

  7. 07

    Leden delen desgewenst beelden over de toelichting. Bijzonderheden over de behandeling in de afzonderlijke raden worden gedeeld.

  8. 08

    Inmiddels zijn er 3 bijeenkomsten (van in totaal 4) geweest over dit onderwerp.  Onderlinge beelden worden uitgewisseld. Tips & tricks  & wensen toekomstige informatiebijeenkomsten.
    In Nijmegen was de 1e bijeenkomst, daar was nog een redelijke opkomst. De vragen die gesteld zijn hebben geleid tot een aangescherpte presentatie voor de volgende drie bijeenkomsten. De bijeenkomst in Arnhem van 11 mei jl. bedoeld voor de raden van Arnhem, Doesburg, Rozendaal, Zevenaar, Rheden, Renkum en Duiven werd met welgeteld één aanwezig raadslid uit Arnhem minimaal bezocht. Ten tijde van het opstellen van deze agenda is nog niet duidelijk of de andere bijeenkomst een zelfde beeld geeft en wat hiervan de gevolgen zijn voor de toekomst. De RAC GMR is bij uitstek bedoeld om oa. de informatievoorziening van de raadsleden uit de regio te waarborgen. De vraag is wat u eigen beelden zijn van de minimale aanwezigheid bij dit soort bijeenkomsten. Was de uitnodiging complex? Hebben raadsleden het te druk? Komt de uitnodiging onvoldoende scherp onder uw aandacht? Wat kan uw eigen rol hierbij zijn?

  9. 09
    Schorsing vergadering & heropening om 20.15 uur in bijzijn Dagelijks bestuurder en directie GMR
  10. 10

    Onder andere terugblikken:

    • Regiobustour
    • Raadsledenbijeenkomsten Regioarrangement & programma Vitaal Landelijk Gebied Gelderland
  11. 11

    • Mogelijke vragen n.a.v. agenda Algemeen bestuur 19 april 2023 (zie bijlage onder agendapunt 3).
    • Termijnkalender
    • Stand van zaken Proces evaluatieonderzoek GMR.
    • Huisvestingsverordening 2024
  12. 12

    Toelichting (vanuit de Termijnkalender):

    Iedere gemeente is verplicht een woonzorgvisie op te stellen om te komen tot voldoende betaalbare woningen voor aandachtsgroepen. De regio reikt hier bouwstenen voor aan. Hierin staan afspraken over de huisvestingsopgave voor aandachtsgroepen en het aandeel van iedere gemeente hierin. In de Woondeal is dat gemeenten in de regio de huisvesting van aandachtsgroepen zo eerlijk mogelijk te verdelen. Hoe die verdeling er precies uitziet, is onderdeel van het nationale programma ‘Een thuis voor iedereen’, waar de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen participeert in de uitvoering.


    Besluitvorming door de raden is voorzien in het najaar van 2023.


    Aan de delegatieleden wordt een verdiepende presentatie gegeven.

  13. 13

    De eerstvolgende vergadering is op 26 juni 2023 in de raadszaal van de gemeente Arnhem