Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Regioagendacommissie

vrijdag 6 oktober 2023

12:30 - 17:00
Locatie

Stadhuis Nijmegen, Korte Nieuwstraat 6, 6511 PP in Nijmegen

Voorzitter
Hubert Bruls
Toelichting

Regiobijeenkomst voor raadsleden van de aangesloten 18 gemeenten van de Groene Metropoolregio.


De bijeenkomst start met een optionele lunch, het inhoudelijke programma start  om 13.30 uur.

Agendapunten

  1. Denk en werk mee aan de ruimtelijke opgaven in uw omgeving; méér landschap, méér stad
    U staat als raadslid aan de lat om met uw buurgemeenten af te stemmen en samen te werken aan de ruimtelijke opgaven in uw gemeente. Daarom organiseren we deze bijeenkomst waarin wij met elkaar kijken hoe we dit zouden kunnen vormgeven door in te zoomen op vier deelgebieden in de Groene Metropoolregio: Rijk van Nijmegen / Middengebied / Arnhem-Veluwezoom / Liemers.


    Op vrijdagmiddag 6 oktober 2023 organiseert de Groene Metropoolregio een regiobijeenkomst voor raadsleden. Het onderwerp is regionale ruimtelijke ontwikkeling; hoe geven wij samen met de ‘buren’ uitvoering aan onze regionale ruimtelijke opgave? Het programma is opgesteld door de GMR in afstemming met o.a RAC en ambtenaren.
    Met de groei van de verstedelijking zijn de onderlinge relaties tussen steden, groeikernen, dorpen en buurtschappen sterk toegenomen. De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen krijgt de komende jaren te maken met een forse groei van het aantal inwoners. Tegelijkertijd willen we onze regio goed bereikbaar houden, de economie sterker maken, de meest circulaire regio zijn, een bijdrage leveren aan klimaatdoelstellingen en de kwaliteit van onze leefomgeving behouden. Dat vraagt om een nauwe samenwerking tussen gemeenten in de GMR en het gezamenlijk voorbereiden van ruimtelijke keuzes om zo onze regio aantrekkelijk te houden. Recent is een Regio Arrangement opgesteld, waar de ambities, doelen en opgaven voor de leefomgeving van de GMR beschreven zijn.


    In dat document zijn gebieden benoemd waar de ruimte(druk) gaat knellen omdat er veel ambities zijn in een schaarse ruimte. Deze gebieden vragen (mogelijk) een aanpak (gebiedsproces) om met belanghebbenden/partners keuzes en of combinaties van opgaven in beeld te brengen. Tijdens de bijeenkomst op 6 oktober gaan we nader inzoomen op die ambities en knelpunten in vier gebieden: waar en hoe gaat het knellen? Wat betekent een Regio Arrangement en zo’n gebiedsproces eigenlijk voor eigen ruimtelijk beleid van de gemeenten? Hoe stemmen we dat af? Waar en hoe betrekken we volksvertegenwoordigers en inwoners van buurgemeenten?



    Doel
    Inzicht verkrijgen in de gewenste proces, de opgaven en keuzevraagstukken bij regionale ruimtelijke ontwikkeling en specifiek inzoomen op vier deelgebieden.


    Programma 6 oktober
    12.30 – 13.30 uur > Lunch optioneel
    13.30 – 14.30 uur > Plenair: presentatie en discussie: ‘Hoe werken we samen aan onze regionale ruimtelijke opgave?
    14.30 – 16.15 uur > Werkateliers waarbij we actief aan de slag gaan met de ruimtelijke opgaven per gebied:

    • Rijk van Nijmegen: Ruimtelijke puzzel in de stadrand
    • Middengebied A-N: Central park van de regio; groen en leefbaar middengebied (landschapsontwikkeling en verstedelijking)
    • Arnhem / Veluwe: Natuurherstel en groen in en om de stad met groene verstedelijking
    • Liemers : puzzelen in het Duivense Broek: veel zaken komen zaken, hoe bereiden we keuzen voor met elkaar?
      16.15 – 17.00 uur > Afronding en informeel samenzijn


    Locatie
    Stadhuis Nijmegen, Korte Nieuwstraat 6, 6511 PP in Nijmegen.



    Aanmelden
    Aanmelden is mogelijk tot 1 oktober 2023. Geef daarbij aan of u gebruik maakt van de lunch; eventuele dieetwensen kunt u dan ook aangeven. De aanmelding kunt u mailen naar George van der Woude, secretaris van de RAC: g.van.der.woude@nijmegen.nl.


    Context en achtergrond


    Veel inwoners van uw gemeente passeren op een dag regelmatig een gemeentegrens op weg naar werk, voorzieningen, recreatie in onze regio. Wij staan samen aan de lat om deze mogelijkheden te behouden en verbeteren. Zeker als we onze regio in balans willen laten groeien; onze strategie is ‘meer landschap, meer stad’ .


    Regioarrangement
    Met alle achttien gemeenten hebben wij ambitie en principes voor een ‘groene groei’ geformuleerd in de verstedelijkingsstrategie. In opdracht van het Rijk en de provincie is aan een verbreding hiervan gewerkt in het zogenoemde regioarrangement, deze ligt in de periode september – november ter besluitvorming voor aan de gemeenteraden. Gemeenten worden gevraagd het regioarrangement vast te stellen en zo met gebiedsprocessen te starten.
    Het afwegen van ruimtelijke opgaven is een cyclisch proces, waarin we de bouwstenen steeds verder uitwerken, verdiepen en op de kaart zetten. Ook werken we vanuit de verschillende deelgebieden binnen de regio om in te kunnen zoomen. Hiervoor zijn inmiddels gebiedsprogramma’s opgesteld.
    Doordat we al enkele jaren samenwerken in de Verstedelijkingsstrategie (maar ook bijvoorbeeld via de Woondeal en de gebiedsuitwerkingen) hebben we inmiddels een behoorlijk goed beeld van de regio in 2040 en verder.


    In 2023 hebben we dit samen met provincie Gelderland op de kaart gezet. Als we verhaallijnen op elkaar leggen, zien we dat er gebieden zijn waar de ruimte(druk) gaat knellen en waar gezamenlijke keuzes nodig zijn. Een volgende stap is om per gebied een plan van aanpak te ontwikkelen en uit te voeren. De bijeenkomst van 6 oktober is een eerste stap hierin.